Pesto z Natki Marchwi z Nasionami Konopi

Pod wieloma względami jest to wspaniałe danie. Często beztrosko wyrzucamy takie części rośliny jak natka marchwi, ale ścieżki świadomego żywienia prowadzą nas z dala od marnotrawstwa żywności, w kierunku maksymalnego ich wykorzystania.

Ten przepis na pesto z natką marchewki i z nasionami konopi jest wspaniałym przykładem rozsądnego i zdrowego wykorzystania resztek w świeżej kuchni. To nie tylko oszczędza Twój portfel, ale jest również dobre dla Twojego zdrowia.

Natka marchwi zawiera dużo cennego wapnia – więcej niż same korzenie. Jest ono niezbędne do zwalczania stanów zapalnych, a także do funkcjonowania serca, płuc i nerek, oraz dla zdrowia kości i zębów. Ponadto natka marchwi zawiera wiele substancji gorzkich i błonnika, które aktywują trawienie. Ze względu na możliwe pozostałości pestycydów, należy spożywać tylko natkę z marchwi ekologicznej.

Dodatek parmezanu jest opcjonalny, można go uzupełnić większą ilością łuskanych nasion konopi, co czyni pesto doskonałą alternatywą również dla wegan.

Składniki:

  • 1 pęczek marchwi (natka z marchwi)
  • 60 g parmezanu (drobno startego)
  • 3 łyżki obranych nasion konopi
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Na początek oddzielamy świeżą natkę marchwi od jej korzeni. Odcinamy je około 1 cm nad warzywami i bardzo dokładnie myjemy, ponieważ zazwyczaj na liściach marchewki jest dużo piasku i ziemi. Następnie natkę pozostawiamy do wyschnięcia lub osuszamy ręcznikiem kuchennym. Do sporządzenia pesto używamy wyłącznie drobnych listków, ponieważ łodygi są zbyt twarde.

Liście umieszczamy w wysokim pojemniku razem z olejem i blendujemy. Następnie dodajemy sól, czosnek, parmezan i obrane nasiona konopi i mieszamy razem do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby pesto można doprawić dodając parmezan lub nasiona konopi.

Pesto doskonale nadaje się do dań z makaronu, warzyw z patelni lub grzybów lub do grzanek. Możliwości zastosowania pesto wykraczają daleko poza makaron. Można również dodawać je do farszów. Po podgrzaniu pesto traci swój piękny, jasnozielony kolor, dlatego najlepiej podawać je do gotowego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *